Ošatky
Ošatky na kysnutie cesta / pečenie chleba
Jemná chuť, chrumkavá kôrka, vláčna striedka a nádherná vôňa. Takto jednoducho by sa dal charakterizovať čerstvý, doma pripravený kváskový chlieb. V minulosti bolo pečenie z kvásku úplne bežné, no s príchodom droždia stratilo na atraktivite. V súčasnosti sa však opäť dostávajú do popredia zdravotné benefity kváskového chleba a po poriadnej peci alebo domácej pekárničke sú to práve ošatky, ktoré vám pomôžu upiecť úhľadný peceň domáceho kváskového chlebíka.
O veľkosti chleba rozhodujete vy
Ošatky sú ako stvorené na kysnutie kváskového chleba. Možno ste počuli o rôznych alternatívach, ktoré majú nahradiť ošatky na chlieb, no pletená ošatka z prútia alebo ratanu je predsa len kvalitatívne o niečom úplne inom. Ak ste sa teda rozhodli pre ošatku, urobili ste dobre. Aby ste však pokračovali v správnych krokoch aj ďalej, nezabudnite, že pri výbere ošatky by ste mali vedieť, aké veľké chleby chcete piecť. Veľkosť ošatiek sa totiž uvádza v kilogramoch. K dispozícii máte 0,5 kg, 0,75 kg, 1 kg, 1,5 kg i 2 kg ošatky na kysnutie cesta.
Ošatky vás potešia tiež rôznymi tvarmi a nekomplikovanou údržbou. Chlebík teda môže kysnúť v trojuholníkovej, okrúhlej, štvorcovej alebo oválnej ošatke, ktorú po vykysnutí cesta stačí jednoducho nechať vysušiť, oprášiť kefou od zvyšnej múky, dobre vyklepať a odložiť na svoje miesto. Najlepšie s dobrým prístupom vzduchu.